A Flow élmény

Szobafogság?!
2013-02-28
Szép Kártya? – Yes Please!
2013-03-09

A Flow élmény

A Flow élmény

Na igen, ez az amiről az egésznek szólnia kellene. Mármint a Szobafogság élménynek, ha lehet ilyet mondani. Ha nem tudod még mi az a Flow, akkor olvass tovább, ha pedig tudod, akkor szerintem már felkeltettük az érdeklődésedet, hogy mi köze ennek hozzánk, ezért tovább fogsz olvasni 🙂

A Flow élményt először egy magyar származású pszichológus Csíkszentmihályi Mihály fogalmazta meg, miután éveken át kutatta, hogy hogyan legyünk boldogok, illetve, hogy mi az élet értelme. Ő azt találta, hogy nem a 42, de még kiderülhet, hogy tévedett.

Alapvetően arra a viselkedésre, állapotra szeretett volna magyarázatot találni, amikor például a festők képeik alkotása közben látszólagos transzba esnek és teljesen elmerülnek az alkotás élményében. Ilyenkor hihetetlenül koncentrálnak a feladatukra, egyfajta örömöt éreznek és közben gyakran elveszítik időérzéküket is.

„Találjuk meg, mi is számunkra a boldogság, ezáltal jövünk rá, mi az élet értelme – vallja a tapasztalt professzor”

Valami ilyesmiről van szó:

„A Szobafogsg_flowflow olyan állapotot jelent, amikor az ember teljesen elmélyül abban a tevékenységben, amit csinál. A koncentrálás és a kontroll érzése ekkor nagyon magas, és úgy érzi, mintha egy energiabomba lenne, mintha a mindennapi problémák megszűnnének, a gondjai háttérbe szorulnának. Az időérzékelése is megváltozik, mert úgy érzi, mintha állna az óra. Bármilyen tevékenység kiválthatja ezt az érzést: sportolás, művészet gyakorlása, gyerekekkel játszás vagy akár éppen a futószalag melletti munka. Ez azt jelenti, hogy a flow nem a tartalomtól függ, hanem a tevékenység minőségétől. A legfontosabb feladat, hogy legyen előttünk egy konkrét cél. A kihívás sem lehet túl magas, de túl alacsony se, mindig optimális szintre helyezzük. A megfelelő mérték révén lehet a legjobban teljesíteni, és ehhez viszonyíthatjuk a képességünket. Ez azért fontos, mert az eredmény befolyásolja a hogylétünket: ha jól teljesítünk, jól érezzük magunkat, és boldogok vagyunk; ha pedig nem tudunk teljesíteni, rossz hangulatunk lesz, a kudarcsorozat pedig depressziót okoz. A tevékenység közben nem tapasztalunk boldogságérzetet, ahhoz túl erősen koncentrálunk, de utólag létrejön az önmegerősítés, a kiteljesedés és az elégedettség érzése – melyről Csíkszentmihályi kísérleti alanyai is beszámolnak. Akiknek gyakran van flow-élménye, azoknak az életminősége is jobb.”

 

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C3%ADkszentmih%C3%A1lyi_Mih%C3%A1ly

 

 

 

Ezt az állapotot szeretnénk mi is előidézni nálatok, azzal, hogy világos célokat meghatározva, de azért időnyomás alá helyezve Benneteket, a maximumot tudjátok kihozni magatokból. Nem utolsó sorban közben folyamatosan apró sikerélmények érnek, hiszen lépésről lépésre haladtok a végső megoldás felé, és mindezt csapatban. Vagyis csapatépítő tevékenységnek kiváló ez a fajta szórakozás.

„Az emberek a flow-élményt Csíkszentmihályi szerint a következőktől kísérve tapasztalják meg:

  1. az illető képességeivel összhangban lévő, egyértelmű célok
  2. a tudat erős fókuszáltsága
  3. az öntudatosság tudatos észlelésének megszűnése
  4. az időérzékelés torzulása
  5. azonnali reakció a tevékenység alatt felmerülő jelzésekre
  6. egyensúly az egyén képességei és a feladat nehézsége közt (a feladat se túl könnyű, se nem túl nehéz)
  7. a szituáció feletti kontroll érzése
  8. a tevékenység belülről jutalmaz, ezért nem megterhelő
  9. az illető teljesen elmerül abban, amit csinál, minden figyelmét erre összpontosítja

A flow-élményhez nem szükséges mindegyik jellemzőnek teljesülnie.”

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Flow

Szobafogsg_csapatmunkaHiggyétek el, ezt nem is olyan nehéz elérni. Képzeld el, ahogy egy szoba közepén találod magad társaiddal, az ajtó záródik mögöttetek, és tudod, hogy pontosan 60 percetek van kijutni. Körbenéztek és megindul a nyomok felkutatása. Először mindenki kapkod, hiszen még semmiről nem lehet tudni mire lesz jó, de pár perc után általában kezd tisztulni a kép. A csapat megnyugszik, valaki átveszi az irányítást vagy a szervezést és elkezdődik az igazi csapatmunka. Az időérzék általában megszűnik, mert mindenki arra koncentrál, hogy vajon hol lehet a következő nyom, vagy mit kell az adott tárggyal kezdeni. A feladatok nehézségi szintje változó, van, akinek az egyik típus fekszik, van, akinek a másik. Ez nem IQ teszt, itt a logikátokra és problémamegoldó képességetekre lesz szükségetek, amit könyvből nem lehet tanulni, viszont a munkában mindig ezt várják el az embertől. Ismerős kifejezés ugye?

Ha sikerült ezzel felkelteni az érdeklődésedet, akkor látogass el hozzánk és tedd próbára magad és csapatodat! Nagyon jó kis szórakozást és valóban önfeledt kikapcsolódást nyújt mindenki számára.

Ha további részletekre vagy kíváncsi a Flow élménnyel kapcsolatban, akkor látogass el ide, illetve ide. Csíkszentmihályi Mihályról itt olvashatsz többet.

Ha szeretnél többet tudni az online room escape vagy kijutós játékokról, akkor itt nézz körül.