Add át magad az áramlatnak!

Kitelepülés külső helyszínre
2014-10-10

Add át magad az áramlatnak!

A Flowszabadulószoba

Micsoda?
Hívjuk flow-nak, úgy divatos. Nevezhetnénk rekreatív többletnek is. De mondhatjuk azt is, hogy jó buli. Más és más indíttatásból, de egyértelműen napról-napra többen keresik fel a szabadulós szobákat, kijutós játékokat hazánkban és a világon egyaránt. Ezen rövidke írás keretein belül körüljárjuk – a marketing maszlagot mellőzve -, hogy mégis mit ad ez az egész escape game a játékosnak.

60 percet vesz igénybe, csapatban kell elvégezni a feladatokat. Ez a két tény (pontosabban három) határozza meg a teljes élmény milyenségét. Feladatokat kell megoldani, mindennapi eszközöket nem mindennapi módo
n használni. Összedolgozni a körülöttünk lévőkkel egy 
közös cél érdekében. Ami pedig megadja a nyomást, ami kényszerít arra, hogy minden percet ki kell használni, az az idő, ami ketyeg folyamatosan.
Miért?

Egyoldalúan vagyunk terhelve, a munka sokszor monoton, a mindennapi nehézségeket is nehéz mosollyal fogadni. Feltéve akkor, ha nincs a zsebünkben egy olyan ismeretrendszer, amivel ezeket kezelni tudjuk. Ki kell szakadni a mindennapokból, ezt az elcsépelt, ám annál hasznosabb életvezetési tippet mindenki ismeri. Itt jövünk képbe mi, a szabadulószobások. Eljössz a barátoddal / barátnőddel, haverokkal, családdal, munkatársakkal, akárkivel. 60 percre megszűnik a külvilág. Nem a mosatlan edények, nem a határidős melók fognak a fejedben járni. Össze kell dolgozni a körülötted lévőkkel, hogy a zárt szobából valahogy kijussatok. Bekerülsz egy folyamatba, aminek az utolsó lépése a széf kinyitása, ami a kulcsot rejti a zárt szobához. Megkönnyebbülsz, sikeres volt az összedolgozás a kijutós játékban a többiekkel. A tested megköszöni, hogy elengedted a stresszt és egy egészen új módon tetted próbára a képességeid.

Csíkszentmihályi Mihály ezt a jelenséget hívja Flow-nak, amit ma már az egész világ ismer. A szabadulószobában az elméd teljesen elmerül abban, amivel foglalkozol, teljesen át tudod magad adni a folyamatnak. Ez tölt el boldogsággal, elégedettséggel. Az embernek ösztönösen szüksége van arra, hogy kihozza magából a legtöbbet. Ezt biztosítja a kijutós játékok feladatrendszere.
Hol?kijutós játék

A mai világban teljes iparágak specializálódtak arra, hogy a szabadidőd úgy tudd eltölteni, hogy a mindennapokban profitálj abból a rekreatív többletből, amit a tevékenységben való részvétel ad. Ennek egy apró, de annál fontosabb szelete a mienk, szabadulós szobáké. Tehát van 5 kijutós szobánk, az 5 alkalmat jelent a flow átélésére. Csak rajtad múlik, mit adsz meg a saját testednek / lelkednek. Ha szívesen adod át magad az escape game-nek, foglalj itt! 😉